Napjainkban a hivatásszerűen űzött sport az emberi szervezet fizikai határainak feszegetésére kényszeríti a sportolókat. Az edzési módszerek fejlődésével a sportolók rendszeresen túllépik ezeket a határokat, és az eredmények elérése érdekében tett szüntelen hajsza miatt meglehetősen nehéz meghatározni, hogy meddig terhelhető az ember. A sportolói társadalom részéről jelentős nyomás nehezedik az orvoslásra, hogy gyorsabb és hatékonyabb megoldásokat találjon a sportsérülések orvoslására. 

gyorietofc

Azért van igény az új módszerekre és a legmodernebb orvosi technikák alkalmazására, hogy a sérült sportolók mihamarabb folytathassák tevékenységüket.

Hosszú ideje ismert tény, hogy a gyulladás kezelésekor érdemes helyileg csökkenteni a hőmérsékletet a sérülés területén. A kriogenetika (az anyagok szélsőségesen alacsony hőmérsékletekkel szembeni reakcióját vizsgáló tudományág) területén tett előrelépések olyan eszközök kifejlesztését tették lehetővé, amelyek segítségével hatékonyan lehet küzdeni a szöveti gyulladás ellen : ez a krioterápia.

A rendkívül alacsony hőmérséklet jelentős mértékben kihat az idegrendszerre is. Az ingerület átviteli sebesség csökken, és ezáltal a fájdalomérzet is.

A hideg alkalmazható „akut” vagy „túlterheléses” sérülések kezelésében, valamint a biológiai regeneráláskor. A hideg alkalmazása a sporttraumák kezelésére manapság elterjedt.

Az akut sportsérülések kezelésekor rendkívül fontos a hideget - a sérülés után - azonnal alkalmazni. A hidegterápia lehetővé teszi a gyors funkcionális kezelést, segíti a tornagyakorlatok hatékonyságát a rehabilitációs program során fájdalomcsillapító és duzzanatcsökkentő hatásának köszönhetően, valamint jó eredményt lehet elérni a rugalmas szövetek sérülése esetén.

A krioterápia jelentős szerepet játszik az akut és krónikus sportsérülések kezelésében, valamint preventív céllal alkalmazható a másodlagos sérülések és ismétlődő mikrotraumák megelőzésére. A szélsőségesen alacsony hőmérsékletek a kötőszövetekre és a kollagén rostokra kifejtett hatása révén a sérült részek gyógyulásakor minőségi javulást lehet elérni az ízület stabilizáló szalagok és az izmok funkciójának javításában.

A Győri ETO FC labdarúgói több, mint másfél éve rendszeresen veszik igénybe a hidegterápiát.

Kezdetben heti 3 alaklommal használták nagy intenzitású edzéseket követően, illetve a regenerációs, pihenő napokon iktatták be. Egy éven keresztül ezzel a gyakorisággal alkalmazták a terápiát, az utóbbi több, mint fél évben azonban már napi rendszerességgel veszik igénybe.

A kezelésnek több célja is van:

 • abban az esetben, amikor a mérkőzést megelőzően igénylik a fiúk, akkor a teljesítményükre gyakorol hatást, teljesítményfokozás a cél
 • amikor a mérkőzést követő 12 órán belül veszik igénybe, akkor ezt a regenerációért teszik.

Nagyon fontos szerepet játszik a terápia sérült játékosok kezelésében is, akik naponta többször is használják.

Sérülések, melyeknél alkalmazták kiegészítő terápiaként:

 • térdízületet érintő operációk után
 • bokaízületi tok- és szalagsérülés
 • izomsérülések
 • gerinceredetű problémák
 • vállműtét
 • hasfali sérvműtét után

Vélemények:

KoltaiTKoltai Tamás középpályás, többszörös válogatott játékos: „Maga a kezelés rendkívül hideg, azonban az azt követő érzés felülmúlhatatlan. A regenerációs napokon a pihenést, alvást megelőzően szoktam használni, ezáltal az ébredésem sokkal fittebb. A fáradt testen nagyon sokat segít, felgyorsítja a regenerálódást illetve az edzések közti időben elősegíti a pihenést.”

DinjarMDinjar Marko középpályás: „Jelenleg sérülés miatt napi többszöri alkalommal veszem igénybe a kezelést. A térdízületben lévő porc sérülése miatt az edzést is szüneteltetem 10 napig. A rehabilitációm során ezzel a módszerrel segítem illetve lerövidítem a felépülésemet.”

DordeKDorde Kamber középpályás: „ Októberben szenvedtem sérülést, a combhajlító izom részleges szakadását diagnosztizálták. Ezt követően naponta többször használtam a hideget, melynek köszönhetően gyors fájdalomcsillapítás illetve duzzanat csökkenés lett az eredmény. A hideg jótékony hatására egy héten belül visszatérhettem a megszokott edzésmódszerhez, két hét múlva pedig ismét pályán voltam.

DudasADudás Ádám támadó: „Sokkalfrissebbnek érzem magam a hidegterápiás kezelés után, valamint az ízületi problémáimon is sokat javított. Úgy érzem, a testsúlyomat is csökkentette valamilyen szinten, ami szükséges is volt. Csak pozitívan tudok nyilatkozni a terápiáról!”

Az általános krioterápia több mint öt éves sportorvosi alkalmazásával szerzett tapasztalatok a következő alkalmazási területeket emelik ki:

 • akut sporttraumák kezelése, mint pl. az izomzúzódások, izomban kialakuló vérömlenyek, ízületi rándulások, ízületen kívüli ínszalagok, 1. fokú sérülése
 • a krónikus túlterheléses sérülések kezelése, mint pl. patello cruralis enthesopathya (térdszalag tapadási helyének fájdalma), tendinopathya (inakat érintő elváltozások), osteocondritis (degeneratív ízületi betegségek), a rotátorköpeny (vállforgató izmok) megbetegedései, periostitis (csonthártyagyulladás)
 • az ízületen belüli rekonstrukciós műtétek (az ín-, ínszalag-, izom- és csontműtétek) utáni kiegészítő terápia
 • biológiai regeneráció céljára, a krónikus traumák kialakulásának megakadályozására, valamint intenzív edzés, illetve sportbajnokságokra történő felkészülés folyamán

A sportsérülések terén szerzett tapasztalatok lehetővé tették a módszer elterjesztését sportolók körében. A sportolók véleménye a hatékonyság legjobb bizonyítéka, tekintve, hogy a hivatásos sportolói berkekben a pozitív és negatív vélemények egyaránt gyorsan terjednek, és a bajnokok jól tudják, hogy mi az, ami jó nekik.

A vizsgálatok igazolták a krioterápia hatékonyságát a különböző sportágaknál. Általánosságban elmondható, hogy segíti a szervezet regenerációját, fokozza a sportolók fizikai ellenállását és jótékonyan hat a teljesítőképességükre.

gyorietofcalairasok